Wim Sonneveld naar Engeland

 


  Tijdens een bezoek aan Amsterdam had de BBC producer Francis Essex A la Carte gezien. Wim zong zelf ondermeer de rock and roll parodie Waar is m'n petje, waarvan de tekst op naam van Huub Janssen staat, maar die waarschijnlijk door Jacques van Tol werd geschreven.
Essex produceerde elke zaterdagavond de tvshow The world our stage, waarin buitenlandse coryfeeen aan het Engelse publiek werden gepresenteerd.

Op zaterdag 5 april 58 werd Sonneveld ge´ntroduceerd in de aflevering Hit the Headlines met de komische acteurs Terry-Thomas en Dickie Valentine in de hoofdrollen 'and introducing Wim Sonneveld'.

Playing your music sweet
playing down every street
by the Zuyder Zuyder Zuyder Sea.

Hoewel de aandacht vooral naar Sellers en Logan ging, kreeg ook Sonneveld een aardige kritiek.

In het najaar van 58 trad hij op in de show Riverside One, waar hij een scŔne speelde die in Nederland al succes had geboekt: een babysitter die per ongeluk ging zit te drinken en zijn taken op steeds alcoholischer wijze verricht. Het programma werd echter om half acht uitgezonden, het studiopubliek lachte nauwelijks en de recensenten spraken afkeurend over de verkeerde timing.

Chique aankomst

Op woensdagavond 25 februari 59 presenteerde de BBC de Wim Sonneveld show, waarin 'the versatile Dutch comedian' drie kwartier in een volledig Nederlands gezelschap stond. Hij had het programma zelf samengesteld, Ellen Vogel met een monoloog uit Saint Joan van Shaw, (dat ze nota bene in het Nederlands deed!) ,Conny Stuart met 'De moeder van het grote gezin' in een Engelse vertaling en Joop Doderer in twee sketches met Sonneveld, Johnny Jordaan met Jan Hilligers op accordeon, Albert Mol met een grappig mime-nummer en de beginnende dansers Marianna Hilarides, Martin Scheepers en Hans van Maanen met een stukje ballet.

Buiten beeld mocht Guus Vleugel mee om tv-sfeer op te doen, schreef een Nederlandse correspondent.

De reacties in de pers liepen uiteend. "Een goedkoop showtje, povere artiesten, fletse grappen, en dan die ene actrice die Shaw in het Nederlands speelde!" Maar de Daily Herald zag 'humor, intimiteit en tempo', en de Daily Mirror vond het prachtig en zag "intelligente humor en buitengewoon grappige sketchjes' en zelfs die Hollandse actrice deed het schitterend.

Repeteren voor de BBC...

Aan het thuisfront wekte de bijdrage van Johnny Jordaan in dit exquise gezelschap enige verwondering. De zanger was een recente ontdekking met volks repertoire, die vaak wat ordinair gevonden werd.

De BBC was tevreden over de Wim Sonneveld show en wilde in mei de volgende. Maar Sonneveld was minder ge´nteresseerd, hij ging om uitstel vragen en begon te protesteren tegen de concessies die van hem werden geŰist. Van dat contract is sindsdien niets meer vernomen.

 Terug naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma