De biografie van Wim Sonneveld

 


Biografie (door Mark de Vries)
Willem Sonneveld werd op 28 juni 1917 te Utrecht geboren. Op zijn negentiende werd hij secretaris bij de onvergetelijke Louis en Heintje Davids; het was tegelijk het begin van zijn carrière als cabaretier. Hij werd ontslagen nadat Louis ontdekte dat Sonneveld de optredens invulde, die Louis zelf niet wilde doen.

Vanaf 1943 had hij tien jaar lang zijn eigen cabaretgezelschap, samen met mensen als Conny Stuart, Lia Dorana, Hettie Blok, Emmy Arbous, Joop Doderer, Kees Brusse, Hans van Maanen, Paul Deen, Guus Verstraete, Luc Lutz, Hella Haasse en Albert Mol.

In 1954 werd hij beroemd door zijn rol op de radio als Willem Parel, wiens avonturen later ook verfilmd werden. Naar aanleiding van deze film vertoefde hij een poos in Hollywood, waar hij meedeed aan meerdere films, waarvan Silk Stockings de beroemdste was.

In de zestiger jaren speelde hij professor Higgins in de musical My fair lady met o.a. Jasperina de Jong.

Hierna begon hij aan zijn beroemde one man shows:

Verder produceerde en regisseerde hij samen met zijn partner Friso Wiegersma de musical De kleine Parade, naar het boek van Henriëtte van Eyk.
In 1973 trad hij opnieuw als filmacteur op in 'Op de Hollandse toer' samen met Joop Doderer en Adele Bloemendaal.

Wim Sonneveld was een buitengewoon veelzijdig talent, hij kon mooi zingen en tevens venijnig geestig zijn. Pas na zijn dood bleek hoe geliefd hij was, na zijn hartaanval stroomde de post binnen in het VU te Amsterdam, en na zijn dood op 8 maart 1974 te Amsterdam werd op alle televisiezenders de uitzending onderbroken en in veel theaters werd het programma stopgezet. Zijn begrafenis was zo druk bezocht dat het een demonstratie leek. Toen een man verzocht om ruimte te maken voor de vrienden van Wim Sonneveld, riep er iemand: "We zijn allemaal vrienden van Sonneveld!"

Tot ieders verbazing bleek dat zijn shows zo tijdloos waren, dat ze nog jaren nadien op de televisie werden uitgezonden en voor hoge kijkcijfers zorgden.
De meest beroemde liedjes zijn: Het dorp, Margootje, Lieveling, Josefien en de Tearoom tango (je hebt me belazerd!)

Inmiddels is het grootste gedeelte van zijn werk op cd en dvd verschenen. 

(Deze korte biografie, mag, mits met bronvermelding, overgenomen worden.)

 

Terug naar beginpagina