Tuinpad van mijn vader

 


 

In het begin van dit jaar nam Deurne het besluit om het beroemdste tuinpad van Nederland te eren met zijn eigen naam. Het tuinpad is onsterfelijk geworden omdat het bezongen wordt in het meest populaire lied van Sonneveld, Het dorp. Het tuinpad liep langs het ouderlijk huis van tekstschrijver Friso Wiegersma, die met de poetische verwoording over de Hoge Bomen het lied een onverwoestbare nostalgie gaf. De familie van Wiegersma wilde graag bij de onthulling aanwezig zijn en daarom werd het feest verplaatst naar 14 oktober, heel toepasselijk de geboortedatum van de tekstschrijver.

**

Velen waren aanwezig bij de feestelijke onthulling, waarbij eerst het tuinpad gedoopt werd. Vervolgens werd er door de weduwnaar van Friso een zuil aangeboden aan museum de Wieger, dat zich nu in het ouderlijk huis bevindt. Op de stenen zuil staat het refrein van Het Dorp. Van der Woude: "De bezoekers zullen, als ze de tekst lezen, het chanson een beetje voor zich uitzingen"

**

De zuil werd mede onthuld door Sjoerd Wiegersma, een jongere broer van Friso, die speciaal hiervoor uit het buitenland was overgekomen.

**

Wethouder Lemlijn stak haar Deurnese trots over Wiegersma en diens lied 'dat ons tot op de dag van vandaag weet te beroeren', niet onder stoelen of banken. Het carillon van het Deurnese gemeentehuis zal voortaan op elk heel uur Het Dorp laten horen.

 

 

Terug naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma