PURPER in Concert

 
 Dit nieuwe seizoen werd Rop Verheijen vervangen door Tony Neef. Verder zou er niet veel veranderen in de samenstelling van Purper, maar opnieuw (na Jos Brink) gooide kanker roet in het eten.

Gerrie van der Kleij werd begin augustus geopereeerd aan een knobbeltje op haar stembanden en tot ieders schrik bleek het kwaadaardig te zijn, zodat er nog een operatie nodig was. Die was gelukkig een succes.

Wie zou Gerrie gaan vervangen? Werd er opnieuw gekozen voor een grande dame uit het verleden?

Of zou het toch voor een oud Purperlid zijn? Er werd gefluisterd dat Hans van der Woude wel zin had in een come back... Uiteindelijk werd besloten om terug te keren naar het succesvolle concept van 'vier heren in pak'

In ieder geval was Tony Neef weer van de partij.


„Een paar jaar geleden zette ik Purper even in de koelkast omdat ik iets met Willeke Alberti zou gaan doen. Dat ging niet door. Ik kon natuurlijk niet zomaar tegen mijn geweldige vervanger Rop Verheijen zeggen: geef mijn plekkie even terug. Het voelt fantastisch om weer terug te keren bij dit markante theatergezelschap. Ik heb er al zo’n fijne tijd gehad toen Jos Brink er nog was. Ik kan niet wachten om weer mijn opwachting te maken. In Purper kun je meer kleuren van jezelf laten zien, omdat je meerdere rollen speelt. Musical is maar één rol, wat vlakker is. Purper al jaren rekenen op een vaste schare trouw publiek. Ik vind het bewonderenswaardig hoe Purper de laatste tijd weer steeds meer in de belangstelling is komen te staan. Lege zalen kennen we gelukkig niet. Ik sta te trappelen!

Ik zing m’n eigen teksten en Erik Brey en Frans zingen ook wat van mij wat ik een eer vind. Verder is er veel grappigheid en ervaren de mensen onze voorstelling als een wervelende rollercoaster. Je gaat muzikaal genieten van bizarre medley’s, mooie liedjes en er valt veel te lachen."

De Première was op zondagmiddag 18 oktober in Velsen. Concert is inderdaad een programma geworden dat de muziek centraal stelt. Frans Mulder wordt daarmee meteen gekort, hetgeen wel een beetje jammer is, want hij begon zich de laatste jaren steeds meer te ontwikkelen als conferencier, denk aan zijn prachtige monoloog over de dementie, en later de dood, van zijn moeder. Dat soort ontroering ontbrak in dit programma, dat veel muziek, mooie samenzang en humoristische liedjes bracht. Daardoor mist er wel enige diepgang.

Verder is Purper gewoon Purper, zelden verrassend, maar wel amusant en vakwerk, ook met leuke vondsten en voor ieder lid een eigen hoogtepunt, Erik is prachtig in Thank you for calling en Tony in Ik kan het ook. Wel een beetje gedateerd dat hij het over Whitney Houson heeft en niet over een van de vele R&B dames die momenteel hun hoogtepunt hebben met hun gejodel. Ik moet dan altijd denken aan Willem Nijholt en zijn pleidooi voor tekstbeleving. De Regen-medley is leuk, vooral door het bijbehorende gespring. Friso Wiegersma wordt geëerd met een nieuwe bewerking van Telkens Weer, dit keer in het Engels omdat 'Purple' op de internationale toer wil.

Vlak voor de pauze komt een piano nummer Rhapsody, wat op zich niet onaardig zou zijn als het geplaatst was tussen wat drukkere nummers, maar nu volkomen misplaatst de pauze inleidt. Een heel vreemde keuze!

Na de gratis consumpties gaan het programma door met een medley van Bacharach nummers die Tony nog had liggen om dat hij plannen had voor een Bacharach cd (hetgeen ingehaald werd door de cd van Trijntje Oosterhuis). Hoewel Tony heerlijk kan zingen, vind ik hem geen geweldig vertaler. Zeker in Wat de wereld mist, komt hij bijna in de knoop met zijn woorden.

Frans mag zijn eigen favoriet zingen, Let me try again. De man kan prachtig zingen, maar het is wel vreemd dat hij ervoor kiest om niet het hele lied te vertalen, maar enkel sommige zinnen. Het nummer krijgt daardoor niet de intentie die het zou moeten hebben.

Er wordt erg gelachen bij Uit Zweden, waarbij de zaal om de oren wordt geslagen met slogans die niet uit ons collectieve brein weg te slagen zijn. Het idee werd al eerder gebruikt door Mike Boddé, maar is desalniettemin leuk. Verder krijgen Erik en Marco een groot applaus voor hun Bridge over Beethoven, geestige piano virtuositeit.

Een extra woord voor waardering voor het superfraaie decor en lichtontwerp van Pelle Herfst. Simpel en heel doeltreffend, echt knap!

Bij de Party waren uiteraard weer vele bekende aanwezig, André van Duin en partner, Rop Verheijen, Haye van der Heijden, Loretta Schrijver, Jon van Eerd en Frank Sanders. Uiteraard was Gerrie van der Kleij er ook, zij reikte aan het einde van het programma de bloemen uit.

*

 

 

'Purper is muzikale rollercoaster' (www.edestad.nl)
EDE - Na het programma Purper sinds 1980 dat met veel gejuich door pers en publiek werd ontvangen, komt Purper met een show die haar terug brengt naar haar 'roots': gekte in close harmony. Een avond vol muzikale hoogstandjes, betoverende klanken, medleys en prachtige liedjes gebracht in een. In 'Purper in Concert' is het thema grotendeels weggevallen en blijft een rollercoaster aan liedjes over die dan wel weer heel knap in elkaar overlopen. Een heerlijke formule zo vinden de heren zelf: ,,Dit is Purper op zijn best." De voorstelling is 31 oktober te bekijken in De Reehorst.
Het grootste vooroordeel over Purper dat uit de weg geruimd moet worden? Het nieuwste Purper-lid Tony Neef is er resoluut over. ,,Dat het oubollig zou zijn." Eerlijk moet hij bekennen dat ook hij de groep op dat vlak onderschat heeft. ,,Tijdens het jubileumjaar heb ik al eens een aantal voorstellingen meegespeeld. De eerste keer stond ik te stralen in de coulissen omdat ik het zo leuk vond. Veel leuker dan ik had gedacht, want ook ik dacht toch een beetje aan oude-mannen cabaret."
,,Het is zelfs niet eens cabaret", vult Purper-kopman Frans Mulder aan. ,,Purper is eigenlijk muzikale stand-up comedy. Het is amusement met een hoofdletter A, maar dan wel met betrokkenheid. Nederlands repertoire met misschien een knipoog naar Annie MG Schmidt als het gaat om de betekenis. Ik zeg wel eens 'een geheel verzorgde avond door 4 personen voor de prijs van een cabaretsolist'."

Geen omlijnd thema
Waar de Purper show andere jaren werd opgebouwd rond een thema, is dit jaar gekozen voor een concertvorm. Mulder: ,,Tot nu toe was er altijd een soort verhaal dat zich ontwikkelde. Dit is meer een kerstboom met heel veel leuke ballen. Er is geen omlijnd thema, maar er zijn wel kleine lijntjes. Er is daardoor een energie ingekomen die ik verrukkelijk vind. Echt een enorme revitalisering. Het lijkt soms wel alsof we twintig jaar terug in de tijd zijn." Tony Neef vult aan: ,,Met het ontbreken van een thema is er een soort zorg weggevallen waardoor we met een lekker licht hoofd op het podium staan."
Doordat zonder thema werd gewerkt, was ook de totstandkoming van het stuk dit jaar totaal anders. Meer dan ooit is de voorstelling samengesteld op gevoel en interactie. ,,Normaal had ik het stuk bij het begin van het repetitieproces altijd wel min of meer geschreven en werden er alleen nog kleine dingetjes aangepast. Nu is er tot en met de try-outs aan toe ,nog enorm veel veranderd, ook in de volgorde bijvoorbeeld", vertelt Mulder.
,,We hebben een aantal vergaderingen bij mij thuis gehad en daaruit zijn in eerste instantie veel nummers voortgekomen. Toen hadden we nog een soort kapstok nodig en dat is de internationale markt geworden. In het heel kort: de jongens willen naar het buitenland en ik zie dat niet zo zitten." Tony Neef gaat verder: ,,Het heeft te maken met prestatiedrang en dat levert wat kleine conflictsituaties op. We beginnen vol vuur, maar dan lopen er dingen mis en dat is leuk om naar te kijken. Ondertussen blijft het wel een concertvorm. Dit programma is muzikaler dan ooit. Er zitten heel veel bekende nummers is maar ook onbekende pareltjes."
,,Het voordeel van een show als deze is dat we alle liedjes kunnen zingen die we zelf heel graag willen zingen" zegt Frans Mulder halverwege de show. En dat straalt van de planken af. Tony Neef: ,,We doen wat we mooi, bijzonder en leuk vinden. Dat is een lekkere formule en heel licht. Een feestje ook voor het publiek, zo denken wij."

en vier heren
Bij de aankondiging van Purper in Concert stond naast Frans Mulder, Erik Breij, Marco Braam en Tony Neef ook de naam van Gerrie van der Kleij op de affiches. Uiteindelijk moest zij wegens gezondheidsproblemen echter afhaken. Uiteindelijk besloten de vier heren van Purper om niet op zoek te gaan naar een vervangster, maar met zijn vieren verder te gaan. Mulder: ,,We gingen zo lekker dat we de energie eigenlijk niet meer wilden verbreken. Toen hebben we besloten om het bij de mannen te laten. Een verhaal was er toch niet dus er hoefde niet eens zoveel omgeschreven te worden."
En met de vier mannen 'werkt' de voorstelling 'Purper in Concert' buitengewoon goed. ,,Waarschijnlijk omdat we elkaar aanvullen en iedereen doet waar hij goed in is", aldus Neef. ,,Zo doet Eric bijvoorbeeld een stukje waarin hij uitlegt hoe het in je hoofd gaat met het onthouden van melodieën en teksten. Hij kan dat als geen ander. Marco is een van de grootste arrangeurs van Nederland en ook dat komt in deze voorstelling meer dan voorheen tot uitdrukking. Daarbij klinken de stemmen heel mooi bij elkaar. De samenzang blijft een kippenvelmoment."
Met Tony Neef kreeg Purper er dit jaar behalve een hele goede zanger (een van de mooiste stemmen van Nederland, aldus Frans Mulder) ook een begenadigd tekstschrijver bij. In de voorstelling is dan ook een flink aantal van zijn nummers en vertalingen (onder andere van zijn favoriete componist Burt Bacharach en van Kander & Ebb) te horen. Mulder: ,,De samenwerking met Tony is heerlijk. Ik ben het helemaal niet gewend dat er zoveel leuke nummers en prachtige vertalingen klaar liggen."
,,Ik ben er heel trots op dat Frans in de show een tekst van mij zingt", zegt Tony Neef. ,,Hij behoort tot de mensen die ik bewonder er waar ik van kan leren. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk aan deze show dat ik niet echt een rol speel. Ik sta daar als Tony Neef en toch speel je een spelletjes en moet het wel wat lijken. Voor Frans is dat gesneden koek. Ik heb ook tegen hem gezegd dat hij op dat vlak heel veel tegen me aan moet zeuren." Mulder: ,,Aan de andere kant heb ik zoiets van 'dit is wel Tony Neef'. Ik bewonder hem en ben er heel trots op dat hij in onze show staat. Ik ben dan wel de regisseur, maar ik wil niet aan iemand zijn eigenheid komen. Het moet geen kloon worden."

'Op z'n best'
Hoewel een kleine bezetting, lijkt Purper in de theatershow van dit jaar misschien wel op zijn compleetst. Mulder: ,,Het publiek ziet Purper op zijn best en op zijn muzikaalst. Ik ben ervan overtuigd dat deze show voor de vaste bezoekers een herinnering teweeg zal brengen aan jaren geleden." ,,En de mensen die nog nooit zijn wezen kijken, moeten dat nu eindelijk maar eens gaan doen", vult Tony Neef aan. ,,Dan kunnen ze zelf zien dat Purper absoluut niet oud en oubollig is. Wat ze kunnen verwachten is een soort muzikale rollercoaster waarin je het ene moment in een razend tempo loops maakt en dan weer in een rustig stuk komt. Het repertoire is heel breed en er valt ook genoeg te lachen. Een hele complete avond dus."

Foto Roy Beusker

 
De speellijst 

Datum

Plaats

Theater (website)

     
     

wo 9 sep 2009

Den Bosch

Koningstheater try out

do 10 sep 2009

Den Bosch

Koningstheater try out

vr 11 sep 2009

Woerden

Het Klooster try out

za 12 sep 2009

Woerden

Klooster try out

di 15 sep 2009

Roden

Winsinghhof try out

do 17 sep 2009

Wijk bij Duurstede

Calypso try out

za 19 sep 2009

Sassenheim

S.C.C. 't Onderdak try out

za 26 sep 2009

Beverwijk

Kennemer Theater try out

di 29 sep 2009

IJsselstein

Fulcotheater try out

wo 30 sep 2009

IJsselstein

Fulcotheater try out

     
     

do 1 okt 2009

Oirschot

De Enck try out

vr 2 okt 2009

Zevenaar

Het Musiater try out

za 3 okt 2009

Eibergen

't Spieker try out

di 6 okt 2009

Wijchen

Mozaiek try out

wo 7 okt 2009

Drunen

Voorste Vennen try out

do 8 okt 2009

Wassenaar

Warenar try out

vr 9 okt 2009

Wassenaar

Warenar try out

za 10 okt 2009

Houten

Aan De Slinger try out

di 13 okt 2009

Haaksbergen

Bouwmeester try out

do 15 okt 2009

Renesse

Theater Aan Zee try out

vr 16 okt 2009

Maassluis

Koningshof try out

za 17 okt 2009

IJmuiden/Velsen

Stadsschouwburg try out

zo 18 okt 2009

IJmuiden/Velsen

Stadsschouwburg Première

di 20 okt 2009

Capelle a/d IJssel

Isala Theater

wo 21 okt 2009

Enschede

Podium Twente

do 22 okt 2009

Leiden

Leidse Schouwburg

za 24 okt 2009

Barendrecht

Het Kruispunt

di 27 okt 2009

Lelystad

Agora

wo 28 okt 2009

Nieuwegein

Theater De Kom

do 29 okt 2009

Zaltbommel

Poorterij

vr 30 okt 2009

Almere

Schouwburg Almere

za 31 okt 2009

Ede

De Reehorst

     
     

di 3 nov 2009

Venray

Schouwburg

wo 4 nov 2009

Drachten

De Lawei

do 5 nov 2009

Meppel

Schouwburg Ogterop

za 7 nov 2009

Breda

Chassé Theater

zo 8 nov 2009

Nuenen

Klooster

di 10 nov 2009

Goor

Reggehof

wo 11 nov 2009

Tiel

Agnietenhof

do 12 nov 2009

Spijkenisse

Theater De Stoep

za 14 nov 2009

Laren

Theater Singer

zo 15 nov 2009

Goes

Theater De Mythe

wo 18 nov 2009

Harderwijk

CC Harderwijk

do 19 nov 2009

Alphen a/d Rijn

Theater Castellum

vr 20 nov 2009

Franeker

Koornbeurs

za 21 nov 2009

Bussum

Theater Spant!

zo 22 nov 2009

Amersfoort

Theater De Flint

vr 24 nov 2009

Lochem

Schouwburg

wo 25 nov 2009

Hardenberg

De Voorveghter

do 26 nov 2009

Dordrecht

De Kunstmin

vr 27 nov 2009

Noordwijk

Theater in de Muze

za 28 nov 2009

Vlaardingen

Stadsgehoorzaal

     
     

di 1 dec 2009

Gorinchem

De Nieuwe Doelen

wo 2 dec 2009

Wageningen

Theater Junushoff

do 3 dec 2009

Steenwijk

De Meenthe

vr 4 dec 2009

Vught

De Speeldoos

zo 6 dec 2009

Veldhoven

Theater De Schalm

di 8 dec 2009

Veenendaal

Theater De Lampegiet

wo 9 dec 2009

Stadskanaal

Theater Geert Teis

do 10 dec 2009

Apeldoorn

Schouwburg Orpheus

vr 11 dec 2009

Cuijk

Schouwburg

za 12 dec 2009

Doetinchem

Schouwburg Amphion

di 15 dec 2009

Amsterdam

De Meervaart

wo 16 dec 2009

Zutphen

De Hanzehof

vr 17 dec 2009

Ulft

Theater Ulft

za 19 dec 2009

Hendrik Ido Ambacht

C.C. Cascade

zo 20 dec 2009

Winterswijk

De Storm

di 22 dec 2009

Heerenveen

Posthuis

za 26 dec 2009

Zaandam

Zaantheater

zo 27 dec 2009

Etten-Leur

De Nobelaer

     
     

di 5 jan 2010

Baarn

De Speeldoos

wo 6 jan 2010

Hoogeveen

Theater De Tamboer

do 7 jan 2010

Barneveld

Schaffelaartheater

vr 8 jan 2010

Rijswijk

Rijswijkse Schouwburg

za 9 jan 2010

Rijswijk

Rijswijkse Schouwburg

di 11 jan 2010

Eindhoven

Parktheater Eindhoven

di 12 jan 2010

Amstelveen

Schouwburg Amstelveen

wo 13 jan 2010

Amstelveen

Schouwburg Amstelveen

do 14 jan 2010

Arnhem

Schouwburg Arnhem

vr 15 jan 2010

Haarlem

Stadsschouwburg

za 16 jan 2010

Delfzijl

De Molenberg

ma 18 jan 2010

Rotterdam

Oude Luxor Theater

di 19 jan 2010

Zoetermeer

Stadstheater

wo 20 jan 2010

Zoetermeer

Stadstheater

do 21 jan 2010

Waalwijk

Theater De Leest

vr 22 jan 2010

Veghel

De Blauwe Kei

za 23 jan 2010

Roosendaal

Schouwburg De Kring

di 26 jan 2010

Nijmegen

Stadsschouwburg

wo 27 jan 2010

Leeuwarden

Schouwburg De Harmonie

do 28 jan 2010

Zwolle

Odeon De Speigel

vr 29 jan 2010

Rijssen

Parkgebouw

za 30 jan 2010

Zeist

Theater Figi

di 2 feb 2010

Roermond

Theaterhotel De Oranjerie

wo 3 feb 2010

Raalte

Hoftheater

do 4 feb 2010

Groningen

Stadsschouwburg

vr 5 feb 2010

Helmond

Theater 't Speelhuis

za 6 feb 2010

Gouda

Goudse Schouwburg

wo 10 feb 2010

Hoorn

Schouwburg Het Park

do 11 feb 2010

Almelo

Theaterhotel Almelo

vr 12 feb 2010

Hoofddorp

De Meerse - op locatie

za 13 feb 2010

Hoofddorp

De Meerse - op locatie

di 16 feb 2010

Deventer

Deventer Schouwburg

wo 17 feb 2010

Purmerend

De Purmaryn

do 18 feb 2010

Emmeloord

Theater 't Voorhuys

vr 19 feb 2010

Uden

Theater Markant

za 20 feb 2010

Den Haag

Theater Diligentia

di 23 feb 2010

Nunspeet

Veluvine

wo 24 feb 2010

Amsterdam

Koninklijk Theater Carré

do 25 feb 2010

Middelburg

Stadsschouwburg

vr 26 feb 2010

Oosterhout

Theater De Bussel

za 27 feb 2010

Alkmaar

Theater De Vest Dernière


 
Terug naar PURPER