Biografie van Joop Doderer

 


 

Joop Doderer werd in 1921 in Velsen geboren. Hoewel zijn vader liever had dat hij een echt vak leerde, ging hij aan het theater waar hij opklom van figurant naar het beter werk. Na de oorlog, waarbij hij zat ondergedoken op een boerderij in Stomperoren, werd hij ontdekt door Wim Sonneveld. Deze had van zijn toenmalige secretaresse Lenie Reurop gehoord dat Doderen sterke komische gaven had. Sonneveld ging met Doderer praten en nog datzelfde jaar speelde hij in het programma "In de winckel van Sinckel".

Doderer was inmiddels getrouwd en weer gescheiden van de zangeres Greetje Zegwaard, die hij in 1947 had ontmoet bij een revuegezelschap, dat optrad tijdens kermissen en braderieën.

Doderer, Sonneveld en Stuart.

Bij Sonneveld ontmoette hij Conny Stuart, op wie hij meteen verliefd werd. Er volgden hartstochtelijke liefdesbrieven, bloemen en cadeaus. Stuart was inmiddels in 1955 gescheiden van haar eerste man en had twee zoontjes uit dat huwelijk. Doderer had belangstelling voor deze kinderen, hetgeen Stuart erg op prijs stelde. Zo bracht Doderer de jongens naar voetballen en zorgde hij ervoor dat ze hun zwemdiploma's haalden.

Sonneveld was jaloers op de affaire (zoals hij dat was bij al zijn vrouwelijke medewerksters) en werkte het huwelijk tegen. Desondanks betaalde hij toch de hele receptie toen het stel toch trouwde. Bovendien gaf hij een prachtig antiek eetkamerameublement cadeau. Doderer was daar niet blij mee. "Ik heb dat als pesterij en pure agressie ervaren."
Sonneveld was echter wel vaker royaal naar zijn medewerkers toe,
Ondanks deze frustraties over en weer konden de twee het toch goed vinden.

Doderer over Sonneveld: "Hij was een ontroerende en lieve man, die een ontstellende behoefte had aan liefde en tederheid. Hij schaamde zich voor ontzettend veel zaken. Vooral voor zijn gevoelsleven. En als je hem eens verwende, wist hij niet hoe hij moest kijken. Zo geëmotioneerd was hij dan."

Doderer, Hans van Maanen, Stuart en Sonneveld

Doderer deed mee in tal van shows van Sonneveld, tot en met de laatste Rim Ram in 1959, hij was ook bij de BBC shows in 1958 en had zowel een rol in Het wonderlijke leven van Willem Parel (1954) als jaren later in Op de Hollandse toer in 1973.

Het huwelijk met Stuart bleef nog geen drie jaar overeind en eindigde in een scheiding in 1960, nadat het stel eerst samen had besloten om andere dingen te gaan doen in plaats van meewerken aan het Sonneveld cabaret. Sonneveld hakte meteen de knoop door en ging andere plannen maken, dat werd My fair Lady en later zijn eigen beroemde one man shows.

Doderer kroop op 34-jarige leeftijd voor het eerst in de huid van Swiebertje en werd zo een icoon van de Nederlandse jeugdtelevisie. Op zaterdag werd er massaal naar dat programma gekeken.
In 1975 stopte hij met dit programma, hij had eerst moeite om andere rollen te krijgen, maar nadat hij met zijn vierde vrouw trouwde (ook zijn derde huwelijk was gestrand) kwam hij weer terug in beeld. Hij speelde in Dagboek van een herdershond en Moord in extase waar hij de eerste inspecteur de Cock was.

In 1986 werd hij getroffen door een hartaanval. Toch speelde hij door, op tv in Iris en op het toneel.

In 2005 stierf hij in Oude Wetering.

 

 

Terug naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma