Speel de muziek af!

 Biografie van Liesbeth List


Liesbeth Driessen, geboren in 1941, bracht de eerste jaren van haar leven door in een Japans krijgsgevangenenkamp. Daarna kwam zij naar Nederland en werd geadopteerd door een vuurtorenwachter op Texel. 

Op haar 18e kreeg ze een baan in Amsterdam, terwijl ze in haar vrije tijd zangles nam bij Bep Ogterop. Na het AVRO programma Nieuwe Oogst kreeg ze in 1962 de kans om op te treden in de Rob de Nijs show. Drie jaar later won ze in 1965 met de Nederlandse ploeg de Europabeker voor Zangvoordracht in Knokke en werd Louis van Dijk haar vaste begeleider.

Onderwijl had ze contact gekregen met Ramses Shaffy met wie ze twee grote showprogramma's had: Shaffy Chantant en Shaffy Cantate. Jarenlang trokken ze volle zalen en de programma's en sommige liedjes zijn legendarisch geworden. Later volgden er nog twee andere programma's van hen tweeën.

Haar eerste lp werd gemaakt na een ontmoeting met Mikis Theodorakis.

In 1968 werd haar tv-show onder regie van Bob Rooyens in Montreux bekroond met de persprijs van het Gouden Roos Festival.

Ook speelde ze met Ramses in de film De Liefdeswacht van Dimitri Frenkel Frank.

De laatste jaren staat List weer extra in de belangstelling nadat ze een cd had opgenomen met liedjes van Frank Boeijen en had geschitterd in Piaff.

Een nieuw programma volgde: Van Shaffy tot Piaff.

Hierin zong ze de schitterende ode "De zanger en zijn lied" die Friso Wiegersma aan Ramses had geschreven.

Friso werd benaderd door Albert Verlinde, die het programma uit ging brengen met de vraag of Friso een lied over Ramses wilde schrijven, zonder zijn naam te noemen. Ad van Dijk maakte er muziek op. Inmiddels heeft het nummer met een andere melodie een plaats gekregen in het programma Telkens weer het dorp.
Ook zong Liesbeth 'Geen tijd gehad voor spijt' van Hans van der Woude. Beide liedjes belandden helaas, hoewel ze in de recensies positief genoemd werden, niet op de cd.

 

 

Naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma