Theaterprogramma TELKENS WEER HET DORP

Een theaterprogramma over (en tegelijk een hommage aan) het werk van Friso Wiegersma met Jenny Arean, Joke de Kruijf, Marnix Kappers en Tony Neef. 

Is op dvd opgenomen, maar nog niet uitgebracht.


  

Wie kent ze niet, de Nederlandse evergreens Telkens weer en Het dorp? De man achter deze teksten is Friso Wiegersma. Zijn eerste theaterlied Nikkelen Nelis ('Zij kon het lonken niet laten') werd één van de klassiekers van onze cabaretgeschiedenis. Prachtige liedjes schreef hij voor Wim Sonneveld (Lieveling, Josefien, Moeder, ik wil bij de revue) en later voor o.a. Willem Nijholt (Het lachen), Frans Halsema (De sneeuwman) en Purper (De middeleeuwen).
Deze liedjes vormden het uitgangspunt voor een theatraal concert dat vanaf medio november 2003 tot en met eind mei 2004 door het land reisde. Vier topvocalisten uit de cabaret- en musicalwereld brachten deze parels van de Nederlandse liedcultuur ten gehore. Het werd een hommage aan de man, die zoveel bekende en briljante liedjes heeft geschreven, terwijl hij zichzelf toch voornamelijk als schilder ziet.

Het viertal vertolkte in het theaterstuk ongeveer 26 liedjes, waaronder natuurlijk de liedjes waarnaar de show genoemd is. Soms lijkt het wel alsof Wiegersma niets anders geschreven heeft dan deze twee liedjes, vandaar de wat ironische verzuchting in de titel van het programma dat het publiek zal laten kennismaken met vele relatief onbekende juweeltjes van de hand van de meester.

Tevens was er een medley te beluisteren uit de musical DE KLEINE PARADE, een van de eerste geheel Nederlandse musicals, gecreëerd door Wiegersma en Sonneveld.

 

Even napraten, van rechts naar links, Friso, Jenny, Marnix, Frans Mulder (Tony Neef op de voorgrond), Joke en Maarten Voogel. (foto D.van Zuilen)

De liedjes zijn nauwelijks gemoderniseerd, al kan er hier en daar (Dora, Josefien) wel iets veranderd zijn. Ook hebben sommige teksten nieuwe muziek gekregen van Ruud Bos.
,,De meeste mensen die zullen komen luisteren, kennen die liedjes toch zoals ze oorspronkelijk waren en vaak is de eerste opvatting van hoe het moet toch ook de leukste. Toch zitten er wel eigentijdse verrassingen in, hoor. Er komen misschien iets andere arrangementen, toegespitst op het combo Ruud Bos. En nieuw is ook dat de uitvoerenden mijn liedjes nog nooit hebben gezongen. Maar ze gaan ze niet ineens rappen of zo. Het publiek kent de liedjes in hun oorspronkelijk versie en vaak is de eerste opvatting van hoe het moet toch de leukste. Maar het wordt wel zo lichtvoetig mogelijk', vertelde Wiegersma. 'Het gaat vooral om de liedjes. Ik heb gezegd: niet te veel over me praten;
zing me maar (link naar interviews met Wiegersma).'
Wiegersma was slechts zijdelings bij de samenstelling betrokken.
"De liedjes staan te dicht op me. In het ergste geval heb ik een vetorecht. Maar dat zal ik niet nodig hebben; Hans
(Van der Woude, zijn partner, die vanaf het begin bij de productie betrokken was) is erg goed in de materie ingevoerd".

Telkens weer Het Dorp was in 2003-2004 vijf maanden lang in de Nederlandse theaters te bezoeken.

Een voorproefje was te zien in het programma rond de Musical Awards 2003, waarbij het publiek zeer enthousiast was.

Tony Neef werd overigens door Friso Wiegersma zelf voorgesteld voor dit programma, omdat deze zo onder de indruk was van diens optreden op het Gala van het Nederlandse lied dat in het teken stond van Wim Sonneveld. Daar zong hij een heel indrukwekkend Margootje.

Bij de repetities

Premiere

Nadat de eerste try-outs zeer positief ontvangen waren, was op 12 december in Amstelveen de premiere, waar zoveel belangstelling voor was dat sommigen moesten uitwijken naar de avant-premiere. De volle zaal werd getrakteerd op een stralende show die, hoewel er voornamelijk liedjes te horen waren, geen moment verveelden. Dit was vooral te danken aan de veelzijdigheid van het talent van Wiegersma, hij schreef mooie en weemoedige maar ook geestige en venijnige liedjes, die voor genoeg afwisseling zorgden. Op een kleine struikeling van Kappers na was het een avond die imponeerde en uitnodigde tot een volgend bezoek. De echte verrassing van de avond was Tony Neef, die schitterde in Mijn sigaret (foto onder) en het publiek totaal inpakte met zijn versie van Josefien. Het was duidelijk te merken dat hij dit lied ook het lekkerste vindt om te doen. Jenny Arean was onovertrefbaar in Wat jammer nou, maar ook de vele duetten en kwartetten waren pareltjes. Enkel jammer dat bij Alles niet voor de muziek van Erik Breij was gekozen, waarbij de vierstemmige cast tot zijn recht had kunnen komen, maar voor de filmversie. (want dat is het leuke van het werk van Wiegersma, veel teksten van hem zijn meermalen op muziek gezet.)
De hele voorstelling liep op naar een climax, en deze kwam ook, bedacht door Hans van der Woude, die vond dat ook Wim Sonneveld op deze avond thuishoorde.
Een fantastische avond, die duidelijk ook goed geregisseerd was.

Cd-presentatie

Op woensdag 21 januari werd eindelijk de lang verwachte cd gepresenteerd in een vol Nieuwe La Mar theater, een toepasselijke ambiance want hadden Sonneveld en Wiegersma daar niet hun grootste stuccessen behaald? Wiegersma zat in de zaal en kreeg na afloop een spotje, waarbij hij tijdens een ovatie bloemen kreeg aangereikt. De vier artiesten presenteerden de cd's en hielden een signeersessie.

Ook op tv was er aandacht voor het gebeuren, Albert Verlinde riep in Boulevard uit: "Iedereen heeft het altijd maar over Annie Schmidt en Guus Vleugel als de beste tekstschrijvers van Nederland, voor mij is Friso Wiegersma dé tekstschrijver van de eeuw!"
Wiegersma zelf bleef verbluft onder alle aandacht en complimenten voor zijn persoon en was vooral verheugd dat er nu een nieuwe generatie kan genieten van zijn liedjes.

Waarschijnlijk de jongste fan, Laura van elf!

Na de zomer werd het programma verlengd. Joke de Kruijff had echter andere verplichtingen en zou in eerste instantie door Brigitte Nijman vervangen worden. Uiteindelijk werd Ellen Evers aangenomen. Zij kende Tony Neef al uit Miss Saigon.


Na de grote zalen van vorig jaar werd er nu vooral in kleine theaters gespeeld, hetgeen de show zeker intiemer maakte. In oktober was de laatste voorstelling in het Werktheater in Amsterdam. In de zaal zal ondermeer Joke de Kruijff die heel graag weer op het podium was gesprongen, maar zoiets doe je natuurlijk niet. De show werd overigens tweemaal opgenomen en hiervan is een prachtige dvd gemaakt.

Friso met Joke bij de laatste voorstelling.

WIST U DAT:


 

 SPEELLIJST

 2003
14-11 Zwijndrecht De Uitstek try-out
15-11 Zwijndrecht De Uitstek try-out
18-11 Hardenberg De Voorvegter try-out
19-11 Steenwijk De Meenthe try-out
20-11 Alphen ad Rijn Parktheater try-out
26-11 Arnhem Posttheater try-out
27-11 Bodegraven Het Evertshuis try-out
28-11 IJsselstein Fulcotheater try-out
29-11 Zaltbommel De Poorterij try-out
03-12 Heerenveen Het Posthuistheater try-out
04-12 Roermond Theaterhotel try-out
06-12 Someren De Ruchte try-out
10-12 Amstelveen Schouwburg avant-premiere
11-12 Amstelveen Schouwburg premiere
12-12 Alkmaar De Vest
13-12 Emmeloord 't Voorhuys
15-12 Den Haag Koninklijke Schouwburg
16-12 Wageningen Junushof
17-12 Hoorn Het Park
18-12 Apeldoorn Orpheus
19-12 Laren Singertheater
20-12 Papendrecht De Willem
23-12 Maastricht 't Vrijthof
30-12 Drachten De Lawei
2004
08-01 Assen CC De Kolk
09-01 Velsen Stadsschouwburg
11-01 Vlaardingen Stadsgehoorzaal 14.00 uur
14-01 Barendrecht Het Kruispunt
15-01 Harderwijk Cultureel Centrum
17-01 Terneuzen Scheldetheater
21 t/m 25-01 Amsterdam Nieuwe de la Mar
30-01 Gouda Goudse Schouwburg
31-01 Helmond 't Speelhuis
03-02 Roosendaal De Kring
04-02 Naaldwijk De Naald
07-02 Uden Markant
18-02 Stadskanaal Geert Teis
21-02 Winschoten De Klinker
26-02 Zwolle Odeon
27-02 Dordrecht Kunstmin
28-02 Capelle ad IJssel Isalatheater
02-03 Groningen Stadsschouwburg
04-03 Kampen Stadsgehoorzaal
05-03 Leiden Leidse Schouwburg
06-03 Nieuwegein De Kom
07-03 Veldhoven De Schalm
12-03 Lochem Lochemse Schouwburg
13-03 Waalwijk De Leest
17-03 Venray Schouwburg
18-03 Middelburg Stadsschouwburg
20-03 Oosterhout De Bussel
25-03 Tilburg Stadsschouwburg
26-03 Beverwijk Kennemertheater
27-03 Almere De Metropool
30-03 Weert De Munt
02-04 Bussum 't Spant
03-04 Schiedam Theater aan de Schie
04-04 Amsterdam De Meervaart
06-04 Spijkenisse De Stoep
10-04 Almelo Theaterhotel
15-04 Baarn De Speeldoos
16-04 Purmerend De Purmaryn
23-04 Emmen De Muzeval
24-04 Zoetermeer Stadstheater
28-04 Zutphen De Hanzehof
29-04 Rijswijkse Schouwburg
01-05 Den Helder De Kampanje
06-05 Veenendaal De Lampegiet
07-05 Hoofddorp De Meerse
08-05 Eindhoven Stadsschouwburg
09-05 Eindhoven Stadsschouwburg
12-05 Tiel Agnietenhof
14-05 Oss De Lievekamp
15-05 Bergeijk De Kattendans
19-05 Hoogeveen De Tamboer
20-05 Rotterdam Oude Luxor
27-05 Bloemendaal
8-31 okt Werktheater amsterdam, woe do en zondag

 
Groepsfoto's bovenaan, en foto van Evers: Govert de Roos
Een productie van Opus One

 

Naar de recensies en meer foto's

Naar interviews met Friso Wiegersma
Terug naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma