Laatste nieuws mbt Wim Sonneveld

 


Het is opvallend hoe vaak de naam Wim Sonneveld nog in het nieuws opduikt.

Voor de gebeurtenissen van voor 2007 klikt u hier.


2007

Nov Pianist en componist Peter Kellenbach overleden. In Hoofddorp is maandag de pianist en componist Peter Kellenbach overleden. Hij werd 93 jaar oud, aldus zijn dochter donderdag. Kellenbach werkte onder meer in de cabarets van Wim Kan en Wim Sonneveld. Hij componeerde bijvoorbeeld de muziek voor het liedje Marjolijne van Annie M.G. Schmidt. De vertolking door Sonneveld maakte het tot een van de klassiekers van het Nederlandse kleinkunstrepertoire.

 2008

Feb In Deurne wordt in het ouderlijk huis van Wiegersma een kluis gevonden. Met moeite wordt hij opengebroken, maar de verwachte schatten blijven uit. De voormalige schoonvader van Sonneveld bewaarde voornamelijk dingen van sentimentele waarde zoals zijn eerste rijbewijs en het geboortebord van zijn jong overleden zoon Wieger Wiegersma.

Mrt Op tien maart werd eindelijk de dvd collectie Wim Sonneveld in beeld gepresenteerd. Veel oud collega's van Sonneveld zijn eregast, waaronder ook Mies Bouwman, die hem ooit interviewde in Frankrijk.

Ook werd er bekend gemaakt dat Kees Verkade een beeld gemaakt heeft van Sonneveld als Nikkelen Nelis. Het zal komen te staan in het nog te openenen Nieuwe de la Mar theaters te Amsterdam.

Sept Op de marktplaats duikt een vrij zeldzame lp van Sonneveld op, een opname van een optreden in Gent. Binnen twee dagen liep de prijs al op tot boven de 200 euro.

Okt Op 14 oktober, de geboortedag van de tekstschrijver Friso, wordt in Deurne de straatnaam Tuinpad van mijn vader gedoopt. Het is de meeste pakkende zin uit Het Dorp, het meest populaire Nederlandse lied aller tijden, beroemd geworden in de vertolking van Wim Sonneveld

De straat, die langs het geboortehuis van Friso loopt, zou al in april gedoopt worden, maar aangezien het toen niet mogelijk was dat de familie Wiegersma, die veelal in het buitenland woont, op zo'n korte termijn aanwezig zouden zijn, werd de plechtigheid heel gepast verplaatst naar oktober.

  Zie hier voor een verslag van de onthulling

  2009

jan

Op 15 januari overleed IJda Andrea. Ze was in 1955 verbonden aan het cabaret van Sonneveld en haar stem is terug te horen als Juffrouw van Dam in het gelijknamige liedje.

mrt

Sonneveld is 35 jaar geleden overleden. Dit werd herdacht, ondermeer met een boek over zijn jaren in Utrecht.

De burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht reikte het eerste exemplaar uit aan Corrie van Gorp, die ooit met Sonneveld samenwerkte. Het boek is geschreven Jan Uriot, met aandacht voor het archief van een nichtje dat de aandacht van haar beroemde oom behoorlijk overdreef om zo een boek te promoten.

De KRO kwam met een documentaire over van Sonneveld. Deze ging in 1946 onder invloed van partner Huub (zat ooit nog in een klooster) over naar de katholieke kerk.

Over deze stap zei Wim later: "Mij trok in het katholicisme de mengeling tussen logica en het metafysische. Die beeldjes, de bidprentjes, dat ironische bijgeloof, die poëzie. Jammer dat het weg is. Er waren zoveel mensen die erin geloofden. Ik deed mee. 't Gekke is dat ik er eigenlijk niet zo in geloofde, maar toch dacht van: misschien helpt 't wel."

Wat tevens meespeelde, was het feit dat Sonneveld in die tijd overwoog om het Leidseplein theater te kopen. De eigenaar, Van Dijk, wilde het echter enkel kwijt aan iemand van Roomse huize!

 Michel van der Plas kijkt terug op Frater Venantius

Ook was er aandacht voor het nichtje en haar enigszins gekleurde herinneringen aan haar oom. Uiteraard bemoeide Sonneveld zich met haar leven, dat deed hij bij iedereen die hij kende! Om hem nu haar tweede vader te noemen, lijkt wat overdreven. En dat het lied Josefien voor haar is geschreven, is erg onwaarschijnlijk, temeer daar de tekst van Friso Wiegersma is.

 Joantine voor de winkel Sonneveld

mei

In een krant staat een artikeltje over Joop van Dam uit Krimpen aan den IJsel die bevriend was met Sonneveld en hem in de oorlog meenam naar zijn ouderlijk huis. Het artikel suggereert dat er sprake was van een langdurig verblijf. Ook zou Joop bij Huub en Wim in Amsterdam gewoond hebben. Nu verbleven daar wel vaker heren, hoewel dat vaker door en voor Huub geregeld werd.

Sonneveld heeft Joop waarschijnlijk wel gekend, hij sprak er ooit over dat hij in de oorlog aardappelen uit Kortenhoef en spek uit Krimpen aan de IJssel haalde. De vader van Joop had een slagerij. Maar of het lied Een zwoele nacht in Krimpen aan de IJssel op Joop gebaseerd is......

november

Op maandag 23 november was de première van Sonneveld voor altijd, een liedjesprogramma met medewerking van Syb van der Ploeg, Frits Sissing, Trudy Labij, Roberto de Groot en Suzan Seegers.

Een tamelijk mislukt project met een hoogmeezinggehalte voor bejaarden. Dat twee van de performers absoluut niet konden zingen maakte het des te erger. Maar goed, de zalen werden goed bezocht en de liedjes kregen weer wat aandacht.

2010

In januari werden de bezittingen van Paarlberg in beslag genomen door justitie. Wat weinig mensen weten is dat Jan-Dirk het laatste vriendje was van Huub en daardoor tevens (mede) erfgenaam van de Sonneveld-centen.

In augustus kwam het bericht dat Conny Stuart van overleden.

In november wordt het Nieuwe de la Mar theater heropend. Het theater, ooit van Sonneveld, krijgt een Wim Sonneveld zaal.

2012
Dit jaar ging de musical Sonneveld in Utrecht in première. Het wat brave verhaal kreeg matige recensies, maar het publiek kwam massaal kijken naar Tony Neef in de rol van zijn leven. Later ging de musical naar La Mar, alwaar ook Paul Groot de hoofdrol deels op zich nam. Deze verklaart later dat hij na zijn rol veel meer waardering voor Sonneveld heeft gekregen.

2014
Wim Sonneveld personage Frater Venantius krijgt eigen beeld in Schin op Geul.

2015
- Sonneveld krijgt een eigen brug op de Marnixstraat.
- Volledige verzameling Sonneveld albums gebundeld.
2016
- Groot eerbetoon aan Sonneveld in theater Carré.
- André van Duin zingt Sonneveld
- Hans van der Woude brengt de brieven van Friso Wiegersma en Sonneveld uit in het boek 'Niemand dan wij'
2017 (Sonneveld 100 jaar geleden geboren)
- Vierdelige serie over Sonneveld op tv, gepresenteerd door Richard Groenendijk.

Terug naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma