Na de dood van Wim Sonneveld
(feb 2007)
Na de dood van Sonneveld bleek pas wat voor inpact hij had gehad in de Nederlandse samenleving.
Die avond werd door de VARA en de TROS besloten om gelijktijdig op de twee netten een herdenkingswoord van Simon Carmiggelt uit te zenden. Een unicum. In diverse theaters werd niet opgetreden, terwijl er in andere een minuut stilte werd gehouden.
De duizenden mensen op zijn begrafenis waren eveneens een teken aan de wand, dat hij niet snel vergeten zou worden.
Deze penning is na de dood van Sonneveld geslagen bij van Kempen en Begeer in Voorschoten. Een bronzen penning en drie gouden, in drie formaten. Het grootste formaat heeft Friso Wiegersma ooit als Wim Sonneveldpenning uitgereikt aan gitarist Jan Blok, ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. De middelste en de kleinste (dubbeltjesformaat) (van ieder 1 exemplaar) zijn nog altijd in het bezit van Wiegersma. Waarschijnlijk zijn de mallen inmiddels vernietigd.
Er verschenen al meerdere boeken over hem, de eerste werd door Henk van der Meijden geschreven. Losse stukjes met veel foto's en weinig diepgang. Rigo Kalkhoven kwam met 'De wereld van Wim Sonneveld'.
In 1975 kwam de eerste partner van Sonneveld, Huub Janssen met een boek, waarin hij op gezwollen toon zijn herinneringen uit de doeken deed. In 1984 verscheen een tweede versie van het boek, waarin veel herhalingen stonden, maar tevens diverse brieven van Sonneveld waren afgedrukt.
Albert Mol publiceerde zijn herinneringen aan zijn collega en tenslotte werd er door Henk van Gelder in 1987 de eerste echte chronologische biografie geschreven.
In 1985 kwam Otto Vriezenberg naar Friso Wiegersma toe met het idee om de video's over Wim Sonneveld samen te stellen, het materiaal bleek tijdloos van kwaliteit te zijn, maar Wiegersma moest werkelijk bij de KRO gaan leuren met de banden; het hoofd van de KRO zei: Wat moeten we met die oude koek? Daar zit geen hond op te wachten. Maar de eerste heruitzendingen kregen geweldige kijkcijfers. De shows werden ook op video uitgebracht en de eerste band kreeg zelfs een prijs als de best verkochte, samen met een Rambo-film.
Alle platen werden opnieuw uitgebracht in een doos, later werd dit een cd-box, die zeer goede verkoopcijfers had.
In de loop der jaren kwam hij ook voor in diverse producties met als (niet bijster geslaagde) apotheose een hele musical over hem.
Sonneveld verscheen zelfs op een postzegel.
2000
DEZE SITE KOMT IN DE LUCHT
Er bestond alwel een simpele, maar fraai vormgegeven site over Sonneveld (van Gianna) die inmiddels weer uit de lucht is. Maar om ook de recentere ontwikkelingen te volgen, kwam deze site in de lucht. Eerst heel voorzichtig bij een gratis provider met veel reclame, maar sinds 2005 op een eigen webadres!
Uit de intermediair 2003
2004
Film
Theater
Lijsten
Het dorp stond wederom met het oudejaar in de Top 2000, en wel op de 47e plaats.
Sound of music
Oeuvre
Platen gevonden
Op de zolder van Friso Wiegersma en Hans van der Woude zijn elf verschillende platen gevonden van zink en glas, waarop oude, verloren gewaande, nummers van Sonneveld staan. Ze stammen uit de jaren 1935-1950 en bevatten vooral Franse chansons.
Het oudste lied is Hup UVV dat Sonneveld in 1735 zong ter ere van de Utrechtse Voetbal Vereniging. Ook het lied Hamburg an der Elbe uit 1938 is gevonden. Sonneveld zong dit lied in Parijs en werd toen uitgejouwd wegens de zwaar anti Duitse stemming in dat land. Ook is er een opname uit 1950 van Het hondje van Dirkie, met een afwijkende tekst en een totaal nieuw couplet.
Deze platen werden in een studio in Hilversum gerestaureerd, zodat sommige liedjes uitgebracht konden worden op cd. Luister
Wiegersma bij Nova op donderdag 9 juni.
Ik zou nooit iets anders willen zijn '
Oeuvre 1934 - 1974Eindelijk liggen de 16 PRACHTIGE (alles opnieuw gemasterd) CD's en het fantastische ART WORK van Egbert Luys van Mediatrack in de winkel, vanaf 7 oktober.
Wim Sonneveld 'Ik zou nooit iets anders willen zijn' Oeuvre 1934 - 1974
Op maandag 3 oktober werd de eerste box uitgereikt door Friso Wiegersma in het Nieuwe de la Mar theater, dat ooit van Wim was (en binnenkort gesloopt zal worden door Joop van den Ende, die blijkbaar weinig gevoel heeft voor theatergeschiedenis. Wiegersma zag dit duidelijk anders, aangezien hij behalve aan Karin Bloemen, ook aan Joop een box uitreikte. Gelukkig wil Van den Ende de historische naam en voorgevel wel behouden.)
Veel oude collega's van Wim waren gekomen (Willem Nijholt, Hetty Blok), al was het jammer dat Joop Doderer net enkele dagen eerder overleden was.
Begin november verscheen een dubbel DVD Wim Sonneveld op z' n best met 28 hoogtepunten, ook weer vormgegeven door Egbert Luys.
Tegelijkertijd kwam ook het boek van Han Peekel uit, dat enige aandacht in de pers kreeg omdat hij meldde dat Sonneveld bijna had gezongen voor de Nederlandse bisschoppen in Rome. Michel van der Plas, destijds journalist in die plaats, bevestigde dit. Bisschop Jansen uit Rotterdam verhinderde dit optreden echter.
2006
Op 13 maart werd er (waar anders) in het Nieuwe de la Mar een nieuw boek over Sonneveld gepresenteerd. "Wim Sonneveld 'De parel van het cabaret' bevat ondermeer interviews met Conny Stuart, Ruud Bos, Marjan Berk, Hella Haasse, Willem Nijholt en natuurlijk Friso Wiegersma. Ook bevat het boek uniek fotomateriaal, dat bij de familie Sonneveld is verkregen. Het werd geschreven door Hilde Scholten en uitgegeven bij Terra.
De bijeenkomst leek vooral op een reunie van allemaal vrienden van Sonneveld. Mies Bouwman presenteerde de avond, maar ook Nijholt kwam aan het woord met een fraai vertelde anekdote over Sonnevelds woede over de onbeleefdheid van de schouwburgdirecteur in Groningen. Samen met Corrie klonk het "waar heb ik u meer gezien" weer door de zaal. De eerste boeken werden uitgereikt aan Nijholt en Wiegersma.
In de archieven wordt door een onderzoeker een recensie gevonden van het toneelstuk Tarzan de derde, waarbij Sonneveld speelde naast Nico Steenbergen en André Carrel.
In de kleinkunst top 202 van Andermans Veren komt Het Dorp van Sonneveld op een vijfde plaats. Hij moet ondermeer Hans Teeuwen en Karin Bloemen voor zich dulden. En verder:
016 - Dag man achter het loket
017 - Kroketten
025 - De Stalmeester
070 - Margootje
073 - De jongens
077 - Tearoom tango
112 - Frater Venantius
124 - De gulle lach
130 - Ome Thijs
145 - Lieveling
161 - Kunstmatige insiminatie
Er kwam nog een boek uit bij uitgeverij Nijgh en van Ditmar, ook van de hand van Hilde Scholten, in de PLUCHE reeks het boek Wim Sonneveld 'Moeder ik wil bij de revue' .
Het was een bloemlezing van de teksten van liedjes die Sonneveld in zijn loopbaan van de verschillende auteurs heeft gezongen. De bijgevoegde CD bevatte een verrassing, de eveneens bij Wiegersma op zolder gevonden opname uit 1951 van het Boekenbal. Wim Sonneveld en Guus Verstraete declameren het theatrale gedicht ' Pierrot aan de lantaarn' van de dichter Martinus Nijhoff.
Toen Sonneveld stierf, waren er twee belangrijke erfgenamen, Wiegersma en Janssen. Het laatste deel is terecht gekomen bij Jan-Dirk Paarlberg, die met deze miljoenen waarschijnlijk de basis legde voor zijn huidige vermogen en zijn 57e plaats in de Quote top 500. Helaas heeft hij dat niet al tijd even netjes gedaan, want Paarlberg is inmiddels gearresteerd op verdenking van witwassing. Ook namen als Endstra en Holleeder worden genoemd.
Dirk Jan Roeleven, die vorig jaar een prachtige documentaire maakte over Willem Wilmink, maakte een documentaire over Sonneveld voor het programma Het uur van de Wolf. Conny Stuart kwam daar overigens niet in voor, aangezien ze niet meer voor de camera wil verschijnen. Maar wel waren Willem Nijholt, Ruud Bos, Paul Diekstra en Gislebert Thierens aan het woord. De documentaire behandelde voornamelijk het toch wel (zeker voor die tijd) opmerkelijke liefdesleven van Sonneveld. Hierbij werd ook door de broers van Sonneveld de vraag gesteld of Wim wellicht gechanteerd werd door zijn eerste vriend, voormalig priester Huub Janssen....
De twee broers van Sonneveld.
Over Willem Wittkamp verscheen onlangs een boek "Verzameld werk" met in het nawoord de volgende tekst:
Aan Wim Sonneveld, die enkele 'Willems' in zijn conférances verwerkte schreef hij in 1973
" Ik had nooit gezien wat je deed. Omdat een verzameling van meer dan zeven mensen voor mij voornamelijk een aanleiding is, dusdanig te gaan transpireren, dat ieder denkt dat ik net uit de gracht ben gevist."
Wittkampf zat overigens ook in het journalistencabaret De Inktvis waar ook Annie Schmidt in zat. Hij was de eerste vertolker van het liedje Marjolijne.
Maar welke teksten van hem heeft Sonneveld gebruikt? Wie meer weet, mail me.
My fair lady is opnieuw in het theater. Thom Hoffman speelt de hoofdrol Higgins.
"Mijn moeder heeft de productie met Sonneveld gezien. Ze draaide de muziek uit de musical heel vaak, ik kan ze dromen. Sonneveld heeft de rol 699 keer gespeeld en maakte daarmee destijds een verpletterende indruk. "
Sonneveld is voor Hoffman het grote voorbeeld.
"Hij was een lyricus. Hij kon heel begaafd met zijn zangtechnieken omgaan om een bepaald effect te bereiken. De fijnbesnaarde Sonneveld paste precies bij het karakter van Higgins. Veel beter dan Rex Harrison, die ik altijd een tikkeltje te rauw vond."
Hoffman heeft zanglessen gehad.
"Wat Sonneveld deed was een soort van Russisch polsstokhoogspringen, hij haalde gemakkelijk zes meter. Dat zal mij nooit lukken, als ik bij de vier meter kom, ben ik al tevreden. "
2007
In maart 2007 werd in Deurne (eindelijk!) de tentoonstelling over het werk van Friso Wiegersma geopend door Albert Verlinde. Te zien waren er behalve schilderijen ook decorontwerpen (vooral voor Sonneveld), kostuums en veel foto's. Ook werd de dvd "Telkens weer het dorp" vertoond.
2008
Eindelijk was het zover De dvd-box Wim Sonneveld in beeld werd in maart gepresenteerd in theater Carré aan een grote groep bekenden van Sonneveld, waaronder Willem Nijholt, Ruus Bos en Mies Bouwman.
Naast de drie theatershows en de twee televisieshows staat er veel bijzonder materiaal op, in ieder geval de twee speelfilms 'Het wonderlijke leven van Willem Parel' en 'Op de Hollandse toer'
Veel zwart/wit materiaal is gerestaureerd (kabels en strepen verwijderd) hetgeen mogelijk werd gemaakt door een subsidie van de VandenEnde Foundation die (aldus H. van der Woude) "oog en oor hebben gehad voor behoud van ons Cultureel erfgoed, in deze de artistieke nalatenschap van Wim Sonneveld."
Terug naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma